Energie en spijsvertering in balans: Een cliëntervaring met het FODMAP-dieet
Hoe voelt het om weer meer energie te hebben, sneller te herstellen na het sporten, en je spijsvertering weer op de rit te krijgen? Een van mijn cliënten heeft deze reis gemaakt en deelt haar inspirerende verhaal. Mede door het FODMAP-dieet heeft ze grote stappen gezet in haar fysieke en mentale gezondheid. In dit blog lees je haar ervaring en praktische tips die jij ook kunt toepassen.
Na vier maanden traject leverde het haar het volgende op:
Meer energie
Meer kunnen trainen
Lagere hartslag in rust
Hogere HRV
Minder blessures
Betere slaap
Meer rust in het lijf
Meer headspace
Beter humeur rondom menstruatie
Huid in betere conditie, verdere verbetering in de maak.
De hulpvraag
Ze kwam bij mij met de volgende klachten:
Problemen met haar spijsvertering
Huidklachten, die ze graag wilde verbeteren
Moeite met herstellen na sporten, inclusief een verhoogde hartslag.
Verminderde energie en een (iets) slechter humeur in de week voorafgaand aan haar menstruatie
De natuurgeneeskundige visie
Deze combinatie van klachten vroeg om een aanpak op meerdere niveaus.
De spijsvertering speelt een grote rol in fysieke en mentale gezondheid en daarmee ook in slaapkwaliteit, en herstel na sporten. Als voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, kan dit gevolgen hebben voor het functioneren van het lichaam. Het is dus belangrijk wat je eet, maar ook dat deze stoffen goed opgenomen worden. Daarnaast is het afvoeren van afvalstoffen cruciaal.
In de natuurgeneeskunde richten we ons voor een groot deel op afvalstoffen die het lichaam niet goed kan afvoeren. Door te zorgen dat afvalstoffen goed worden uitgescheiden, pakken we klachten bij de kern aan en bereiken we duurzame verbetering. Dit vergt geduld, doorzettingsvermogen en de bereidheid om kritisch naar jezelf en je patronen te kijken, precies wat deze cliënt liet zien!
De intake en aanpak
Tijdens de intake namen we uitgebreid de tijd om haar gezondheid op alle niveaus—fysiek, mentaal, sociaal en psychisch—te bekijken. We spraken over haar jeugd, haar idealen, wat haar energie geeft en hoe zij in het leven staat.
Waarom dit belangrijk is? Om te begrijpen hoe lang de klachten al aanwezig zijn en of er iets in deze periode gebeurd is dat ermee te maken kan hebben. Dit zijn allemaal waardevolle onderwerpen voor het opstellen van een herstelplan. Daarnaast is de mentale gezondheid een belangrijk aandachtspunt, omdat deze vaak een grote invloed heeft op de gezondheid van de darmen.
Ook bracht ze een week haar voedingspatroon, klachten en stemming in kaart door middel van een voedingsdagboek. Dit bood ons waardevolle inzichten.
We besloten o.a. het FODMAP-dieet toe te passen vanwege haar gevoeligheid in de darmen, iets wat al speelde sinds haar kindertijd.
Wat zijn FODMAP's?
FODMAP staat voor fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Dit zijn korte-keten koolhydraten en suikeralcoholen die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen. Ze worden niet volledig opgenomen in de dunne darm en kunnen bij sommige mensen klachten veroorzaken, zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree. Het FODMAP-dieet helpt deze stoffen te identificeren en tijdelijk te vermijden, om zo spijsverteringsklachten te verminderen.
Het dieet gaf haar darmen zes weken rust door prikkelende voedingsmiddelen te elimineren, gecombineerd met:
Probiotica en een kruidentinctuur ter ondersteuning van de spijsvertering
Een zorgvuldige implementatiefase om voedingsmiddelen opnieuw te introduceren
Het proces en resultaten
Ze merkte direct verbetering: meer energie, een lagere rusthartslag, betere slaap, en meer innerlijke rust. Tijdens de implementatiefase ontdekten we welke voedingsmiddelen triggers waren, zoals tarwe en abrikozen. Dit laat zien dat zelfs gezonde voeding voor sommigen prikkelend kan zijn.
Abrikozen hebben een hoog gehalte aan bepaalde fermenterbare koolhydraten, zoals fructose en polyolen. Deze stoffen kunnen bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of andere gevoeligheden leiden tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn en diarree.
Tarwe is ook een veelvoorkomende trigger binnen het FODMAP-dieet, vanwege het hoge fructangehalte. Fructanen zijn lastig te verteren en kunnen klachten veroorzaken zoals opgeblazen gevoel, gasvorming, krampen en diarree.
Iedereen reageert anders op FODMAP’s—one size fits none! Met geduld en aanpassingen boekte ze stap voor stap vooruitgang. En zelfs wanneer het even wat minder goed ging, werd haar lichaam veerkrachtiger en herstelde het sneller.
Ondertussen zette ze andere waardevolle stappen die ik ontzettend mooi vind. Ze volgt haar idealen, doet waar ze echt blij van wordt, doet minder van wat haar minder gelukkig maakt en deelt haar dagen anders in om prikkels beter te verwerken, een belangrijke factor voor spijsverteringsgezondheid.
Ik ben dankbaar dat ik haar mocht begeleiden. Haar proces heeft mij ook veel geleerd.
FODMAP-tips
Zoek begeleiding om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en je spijsvertering goed opbouwt.
Laat één voor één de meest voorkomende FODMAP-voedingsmiddelen een paar dagen weg (zie tabel) en kijk wat dit doet voor je lichaam. Bij het elimineren van voedingsmiddelen is het belangrijk om goed na te denken over hoe je essentiële voedingsstoffen blijft binnenkrijgen. Dit voorkomt tekorten en ondersteunt een gezonde spijsvertering.
Houd een voedings- en klachtendagboek bij. Meten = weten! Lees in deze blog wat een optimaal ontlastingspatroon is.
Geef jezelf de tijd: duurzame verbeteringen vragen om een geduldig proces.
Extra tip: laat alle bewerkte producten, toegevoegde suikers en alcohol staan. Ze zijn vaak FODMAP-rijk en belasten je spijsvertering.
Misverstanden over het FODMAP-dieet
Wat het FODMAP-dieet níet is:
Hoewel het FODMAP-dieet voor veel mensen effectief is, zijn er enkele misverstanden die belangrijk zijn om te benoemen:
Het is géén dieet voor gewichtsverlies; het doel is om spijsverteringsklachten te verminderen.
Het volgen van alleen het FODMAP-dieet biedt geen volledige oplossing voor je klachten. Het is net zo belangrijk om te werken aan een gezonde darmfunctie.
Het is geen levenslang dieet. Het elimineren van FODMAP's is slechts tijdelijk, gevolgd door een herintroductiefase om triggers te identificeren.
Mogelijke valkuilen bij het FODMAP-dieet
Het FODMAP-dieet kan ingewikkeld zijn om zelfstandig te volgen. Veelvoorkomende valkuilen zijn:
Niet volledig elimineren: zelfs kleine hoeveelheden van een trigger kunnen klachten veroorzaken, waardoor resultaten uitblijven.
Essentiële voedingsstoffen missen: bij onzorgvuldig elimineren kunnen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan, zoals vezels.
Geen herintroductie doen: het dieet werkt alleen als je uiteindelijk ontdekt welke voedingsmiddelen voor jou triggers zijn.
Een andere valkuil is het niet actief opbouwen van je darmgezondheid met de juiste voeding, probiotica, kruiden en stressreductie. Dit kan ertoe leiden dat je te veel producten blijft vermijden, terwijl het doel is om ze uiteindelijk weer zoveel mogelijk te kunnen eten.
Ben je benieuwd of dit iets voor jou is?
Neem contact op en ontdek hoe het FODMAP-dieet jouw weg kan zijn naar balans, herstel en meer energie.