Luchtige sinaasappeltaart met gember en chocola
Een smaakvol, luchtig taartje. Voor zomaar doordeweeks, een verjaardag of zelfs bij een kerstdiner. Dit taartje doet het altijd goed.
Ingrediënten:
2 biologische sinaasappels
100 gram gedroogde abrikozen (ongezwaveld, die bruine dus)
1 el verse gember
100 gram amandelmeel
100 gram havermeel (of 100 gram havermout malen in de keukenmachine)
80 gram kokosbloesemsuiker
5 eieren
1 tl baksoda
mespunt zeezout
kokosolie (om mee in te vetten)
50 gram pure chocola +70%
3 el amandelschaafsel, geroosterd
Bereiding:
Kook de sinaasappels in ruim water in ongeveer 1.5 uur zacht.
Gebruik een grote springvorm: 22-24cm, klem er een bakpapiertje tussen en vet de randen in met kokosolie.
Snijd ondertussen de abrikozen in reepjes en doe deze in een kommetje.
Splits de 5 eieren over 2 kommen in dooiers en eiwit.
Voeg in de kom van de eidooiers: het amandelmeel, havermeel, baksoda, kokosbloesemsuiker en een mespunt zeezout toe.
Als de sinaasappels klaar zijn pak je een soeplepel en giet je een soeplepel kookvocht van de sinaasappels over de gedroogde, gesneden abrikozen en laat je deze even een paar minuten wellen.
Snijd de sinaasappels in stukken, verwijder eventuele pitten en het kroontje en en doe de stukken met 1 el geraspte gember en de abrikozen (zonder vocht) in de keukenmachine. Laat de machine draaien tot een egaal beslag.
Voeg de kom met de eierdooiers, amandelmeel, havermeel, baksoda, kokosbloesemsuiker en zeezout toe en draai door tot wederom een egaal beslag.
Klop ondertussen de eiwitten stijf en schep het egale beslag door het eiwit. Let op: ga niet roeren maar schep het voorzichtig om. Zo wordt de taart luchtig.
Giet het beslag in de springvorm.
Bak de taart 60min op 170 graden. Als de taart snel donker wordt kun je hem afdekken (met aluminiumfolie).
Als de taart klaar is, smelt dan de chocola au bain-marie en druppel de chocola over de taart. Top de taart af met geroosterd amandelschaafsel.
Geïnspireerd uit het kookboek goed zoet, één van mijn favoriete kookboeken.