De uitscheidingsorganen
Als je niet lekker in je vel zit of een klacht hebt en je komt bij mij, dan kijk ik naar jouw vier primaire uitscheidingsorganen: de spijsvertering, de urinewegen, de lever en de luchtwegen.
Ook neem ik de twee secundaire uitscheidingsorganen mee: de geslachtsorganen* en de huid*.
Ik beoordeel de vier primaire uitscheidingsorganen door tijdens de intake veel vragen te stellen.
In de natuurgeneeskunde kijken we veel naar uitscheiding, dit noemen we output. Via uitscheidingen verlaten afvalstoffen het lichaam. Verloopt dit goed, dan zal iemand weinig klachten laten zien. Stagneert dit, dan ontstaan er klachten.
In de therapie worden de uitscheidingsorganen ontlast, aangezet of versterkt zodat de afvalstoffen goed worden afgevoerd. Door het versterken van deze organen werken we aan de kern, waardoor er een duurzame verbetering zal plaatsvinden in jouw klacht(en). Daarnaast kunnen er ook symptomatische behandelingen ingezet worden om de klacht te verzachten.
Benieuwd naar de uitscheidingsorganen? Lees dan verder.
Spijsvertering
De vertering begint in de mond. Goed kauwen is hierbij al een belangrijk proces voor de rest van de vertering in het stelsel. De gekauwde voeding gaat door de slokdarm naar de maag. Hier wordt het vermalen tot een spijsbrij. Belangrijk is dat de maag genoeg maagzuur aanmaakt voor een goede vertering. In de dunne darm wordt er gescheiden wat nodig is voor het lichaam: zoals bepaalde voedingsstoffen of wat er door kan naar de dikke darm. De dikke darm heeft een grote rol in onze gezondheid. Het microbioom speelt hier een grote rol in. Via de dikke darm worden afvalstoffen afgevoerd via de ontlasting.
Voorbeelden van klachten aan de spijsvertering zijn: fysiek (maag-buik) pijn, opgeblazen gevoel, maagzuur, intoleranties, allergieën, ontstekingen, infecties, chronische ziekten, hoofdpijn tot emotionele klachten en nog veel meer.
Obstipatie zorgt ervoor dat afvalstoffen langer in het lichaam blijven, diarree of snelle ontlasting zorgt ervoor dat niet alle voedingsstoffen opgenomen worden. De spijsvertering gaat ook over piekeren en zorgen maken. Is er iets wat je niet verteerd krijgt? Hoeveel neem je op van je omgeving? Kun je opnemen wat je nodig hebt en loslaten wat je niet dient?
Lever
Via de lever vindt er ontgifting plaats. De lever is de fabriek van het lichaam. De lever heeft als taak afvalstoffen/toxinen onschadelijk te maken, de lever zet glucose om in glycogeen (energie voor later), produceert gal (voor de (vet)vertering), slaat vitaminen en mineralen op, ondersteund het immuunsysteem, reguleert hormonen en nog veel meer. Een goed werkende lever is essentieel voor een goede gezondheid.
Voorbeelden van klachten aan de lever zijn: hormonale klachten, spijsverteringsklachten (i.v.m. de gal): vet niet goed kunnen verteren, vermoeidheid, met een katerig gevoel wakker worden, hoofdpijn en nog veel meer.
De lever gaat over creativiteit en leven volgens je eigen idealen. Bij een minder gezonde lever zie ik op emotioneel gebied veel (ingehouden) boosheid en frustratie. Kun je af en toe even goed boos zijn? Kun je je gal spuwen? Zucht eens diep en hard, daar maak je je lever blij mee. De lever gaat ook over grenzen voelen, aangeven en bewaken. Wat heb je op je lever? Kun je dit voelen en aangeven?
Luchtwegen
Via de luchtwegen voer je afvalstoffen aan de lucht af. De luchtwegen zijn een essentieel onderdeel van het ademhalingssysteem en zijn verantwoordelijk voor het transport van lucht naar en van de longen, waar gasuitwisseling plaatsvindt. Dit doen we bijvoorbeeld door op een goede manier te ademen. Hoe zit het met jouw ademhaling? Zit deze hoog of heb je een buikademhaling?
Voorbeelden van klachten zijn: kortademigheid, slijm, benauwdheid, infecties, allergiën, chronische ziekten en nog veel meer.
Problemen aan de luchtwegen doen zich ook voor als emoties worden ingehouden of als er bijvoorbeeld geen ruimte voor jou is (of vroeger was als kind). Hoe uit jij je emoties? Hou je deze vaak in of uit je deze? Hoeveel ruimte ervaar jij in je leven?
Urinewegen
Via de urinewegen plas je afvalstoffen uit. De urinewegen hebben als taak ons bloed te zuiveren en het overige water te zuiveren en toxinen af te voeren. De nieren helpen mee aan het handhaven van het zuur-base evenwicht.
Voorbeelden van klachten zijn blaasontstekingen, incontinentie, nier of blaastenen, chronische nier-blaas aandoeningen en nog veel meer.
De urinewegen staan voor een diep vertrouwen in het leven. Problemen aan de nieren uiten zich in wantrouwen, onveiligheid en angst. Voel jij je veilig (bij jezelf)? Op wie kun jij echt vertrouwen?
Geslachtsorganen
Via de geslachtsorganen gaan afvalstoffen met de lichaamsvloeistoffen mee naar buiten. Denk aan de maandelijkse menstruatie of aan sperma. Klachten kunnen zich voordoen in borsten, de baarmoeder, eierstokken, vagina, prostaat, teelballen of penis. De geslachtsorganen gaan ook over jouw creatief vermogen en over hoe jij je verbindt met jezelf en anderen.
Huid
Via de huid voer je afvalstoffen af door bijvoorbeeld te zweten. Klachten laten zich zien in bijvoorbeeld uitslag, bultjes, roodheid, gesprongen vaatjes, wratten maar ook in chronische ziekten. De huid gaat ook over of je aan anderen gemakkelijk laat zien wat er in jou leeft. Hoe maak je contact met de buitenwereld?
Door op alle niveaus te kijken en deze mee te nemen kun je op een duurzame manier werken aan jouw gezondheid.
*Ik ga niet diep in op de secundaire uitscheidingsorganen omdat klachten die zich hier voordoen, veelal komen uit niet goed werkende primaire uitscheidingsorganen.